Józefosław ul. Urocza 14 508 321 328 agnieszkalew@op.pl Pon-Pt : 8:00 - 19:00
Częste spożywanie produktów bogatych w magnez wpływa na zmniejszenie agresji u nastolatków - wykazały badania opublikowane w piśmie "Public Health and Nutrition".

Naukowcy przyjrzeli się danym pochodzącym z szeroko zakrojonych badań (Western Australian Pregnancy Cohort Study) dotyczących 14- i 17-latków mieszkających w Australii. Analizie poddano spożycie cynku i magnezu oraz skłonność do zachowań internalizacyjnych (lęk, depresja, wycofanie) lub eksternalizacyjnych (agresja, histeria, zachowania destrukcyjne). Pod uwagę wzięto także takie czynniki, jak aktywność fizyczna, BMI, funkcjonowanie rodziny oraz status społeczno-ekonomiczny rodziców.

 

Okazało się, że częste spożywanie produktów bogatych w magnez było związane z lepszą zdolnością koncentracji oraz mniejszą skłonnością do agresji. Nie zauważono natomiast podobnej zależności pomiędzy zachowaniami eksternalizacyjnymi a spożyciem cynku.

 

Jak zauważają autorzy, wcześniejsze badania sugerowały, że suplementy z magnezem pomagają osobom z ADHD.

 

"Bardzo ważne jest umieszczanie w swoim jadłospisie produktów bogatych w magnez, jak zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste. Często brakuje ich w diecie nie tylko nastolatków, ale i większej części społeczeństwa" - podkreśla autorka badań dr Lucinda Black z Telethon Kids Institute w Australii.(PAP)